İngiltere Genelkurmay Başkanı Tony Radakin, RUSI Toplantısında Savunma ve Güvenlik Konularına Dair Değerlendirmelerde Bulundu
İngiltere Genelkurmay Başkanı Oramiral Tony Radakin, İngiltere Kraliyet Silahlı Kuvvetler Enstitüsü’nün (RUSI) yıllık toplantısında, savunma ve güvenlik alanında açıklamalarda bulundu.
Bu yılın en dikkat çekici olaylarından biri olarak Kuzey Koreli askerlerinin Rusya saflarında Ukrayna sınırına getirilmesini örnek gösteren Radakin, Rusya-Kuzey Kore işbirliğinin, Moskova ile Pyongyang arasında daha fazla teknoloji ve uzmanlık ticaretine yol açabileceğini belirtti.
Radakin, dünyadaki gelişmelere rağmen İngiltere’nin varoluşsal bir tehdit altında olmadığını vurgulayarak, “Coğrafyamız ile Arktik’ten Avrasya’nın steplerine uzanan derin bir ittifak tarafından korunuyoruz. Yine de istikrarsız bir dünyanın getirdiği sonuçları tecrübe ediyoruz” şeklinde konuştu.
Askeri personelin çoğunun gördüğü tehlikelerden farklı bir dönem yaşandığını belirten Radakin, “Bu dönemde, hiçbir yerde nükleer alanda olduğundan daha belirgin değil. Üçüncü bir nükleer çağın şafağındayız. Bu çağ, çoklu ve aynı anda meydana gelen ikilemler, nükleer güç ile yıkıcı teknolojilerin yaygınlaşması ve güvenlik mimarilerinin neredeyse tamamen yokluğuyla tanımlanıyor” ifadelerini kullandı.
Radakin, İran, Kuzey Kore, Rusya ve Çin’in nükleer alandaki adımlarını küresel bir tehdit olarak gösterirken, ABD ve İngiltere gibi ülkelerin müttefiklerinin güvenliği için nükleer güç kullanmaya hazır olduğunu belirtti.
Rusya’nın İngiltere ve NATO üyelerine karşı saldırgan olma ihtimalinin düşük olduğunu belirten Radakin, “Rusya, geleneksel ya da nükleer alanda karşılık vereceğiz. NATO’nun caydırıcılık stratejisi işe yarıyor. Fakat güçlü bir Rusya’ya karşı güçlü durmalıyız” dedi.
“Reformlar İçin Hızlı Hareket Etmemiz Gerekiyor”
Savunma alanında reform yapılması gerekliliğine de değinen Radakin, “Hala çok yavaş ilerliyoruz, dikkatli olmalıyız, riskleri azaltmalıyız, süreçleri basitleştirmeliyiz, öncelikleri belirlemeliyiz” görüşünü paylaştı.
2021’de benzer bir açıklama yaptığını ve hala aynı noktada olduklarını belirten Radakin, reform için gereksiz süreçleri kaldırmamız gerektiğini ifade etti.
Radakin, kurumsal eksikliklerin giderilmesinin önemine vurgu yaparak, güç ve hız odaklı bir kurumsal kültürün oluşturulması gerektiğini belirtti.
Teknoloji, bilim ve uluslararası iş birliklerine verilen önemin reformlar açısından yararlı olacağını belirten Radakin, risklerin arttığını ve dünyanın daha tehlikeli bir yer haline geldiğini sözlerine ekledi.